Quins nivells de colesterol es consideren normals?

Controlar els nivells de colesterol és molt important per a la nostra salut. T'expliquem quins són els nivells de colesterol normals i quins no.

Normalment, considerem el colesterol com una substància perjudicial per a la nostra salut. Tanmateix, això només és així quan el colesterol es troba en nivells molt baixos o molt alts, que és quan pot derivar en malalties cardiovasculars. Tenir un nivell normal de colesterol és l’idoni per al nostre organisme i és per aquest motiu pel que hem de dur-ne un control rigorós.

Però llavors, per què és necessari el colesterol al nostre cos? El cert és que aquesta substància greixosa porta a terme unes funcions que són totalment necessàries per al nostre organisme (1*):

  • El colesterol participa en la creació d’àcids biliars, que són vitals per a la digestió dels greixos.
  • Amb l’ajuda dels raigs solars, es pot transformar en vitamina D per protegir la pell dels agents externs que la poden danyar, així com per mantenir-la prou hidratada.
  • A partir del colesterol, també es formen algunes hormones sexuals i tiroides.

Aquestes funcions necessàries per al nostre organisme pertanyen, per tant, a allò que coneixem com a  “colesterol bo” o HDL, tal com recullen els especialistes (1*). Les lipoproteïnes HDL (d’alta densitat) “recullen el colesterol no utilitzat” per retornar-lo al fetge perquè sigui emmagatzemat o bé expulsat a través de la bilis. D’aquesta manera, el colesterol es transporta de nou al fetge perquè el nostre organisme el destrueixi automàticament.

Quins són els nivells normals de colesterol?

Colesterol HDL

Segons recomana la Fundación del Corazón (1*), un nivell normal de colesterol HDL en adults ha de ser superior a 35 mg/dl, en el cas d’un home, i de 40 mg/dl, en el cas d’una dona.

Per regular aquest tipus de colesterol, hem de dir adéu als mals hàbits, baixar el pes addicional i ser més actius físicament (2*). A més, és recomanable consumir algun producte que ajudi a baixar els nostres nivells de colesterol. Danacol és el recomanat per la Fundación Española del Corazón (1*) ja que, si el compaginem amb una vida sana, redueix fins a un 10 % el colesterol alt en dues o tres setmanes (3*) (4*).

Colesterol LDL

Seria conegut com al colesterol “dolent”, però, encara que sembli irònic, també és necessari disposar de certa quantitat d’aquest tipus de colesterol de cara al nostre organisme. Tanmateix, un excés d’aquesta substància pot ser perjudicial per a la nostra salut.

En aquest cas, per tenir un nivell de colesterol LDL normal, ha de ser inferior als 100 mg/dl. Un nivell de colesterol entre els 100 i els 160 mg/dl seria normal-alt i, òbviament, s’hauria de controlar.

Colesterol en els nens

Tot i que no sol ser un problema habitual, hem d’acostumar els nens a portar una dieta saludable i equilibrada, conscienciar-los sobre els efectes nocius dels mals hàbits i, evidentment, fomentar l’activitat física a la seva rutina diària.

Per tant, en el cas dels nens, parlaríem d’un nivell normal de colesterol quan sigui menor a 170 mg/dl i estaríem parlant d’un nivell normal-alt, quan es trobi entre els 170 i els 199 mg/dl, segons informa la Fundación del Corazón (1*).

En qualsevol cas, és important saber que aquesta recomanació sobre nivells de colesterol, només és l’aproximació general recomanada pels professionals. Tanmateix, cada persona és diferent i, per controlar el nostre nivell de colesterol, el més recomanable és anar al metge i demanar-li les anàlisis i seguiments necessaris.

Fonts

(1*) Fundación Española del Corazón.  Colesterol y Riesgo Cardiovascular.

(2*) American Heart Association.  Respuestas del corazón. Estilo de vida + Reducción de los factores de riesgos. Colesterol. Aprende y Vive.

(3*) EFSA (European Food Safety Authority), 2009. Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies on a request from the European Commission and a similar request from France in relation to the authorisation procedure for health claims on plant sterols/stanols and lowering/reducing blood LDL-cholesterol pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. The EFSA Journal (2009) 1175, 1-9.

(4*) Els aliments amb esterols vegetals redueixen el colesterol entre un 7 % i un 10 % de 2 a 3 setmanes amb una ingesta diària de 1,5 a 2,4 g de fitoesterols.  Danacol no està destinat a les persones que no necessiten controlar la seva colesterolèmia. No recomanat per a dones durant l’embaràs, la lactància ni per a menors de 5 anys. Consum màxim d’esterols vegetals: 3g/dia. Porta un estil de vida saludable amb una dieta equilibrada (fruita i verdura) i la pràctica d’exercici físic regular. Si prens medicació o tens alguna condició especial, consulta el metge. Les malalties del cor presenten múltiples factors de risc i l’alteració d’un d’aquests factors de risc pot tenir o no un efecte beneficiós. Conté sucres naturalment presents i 1,6 g d’esterols vegetals per cada 100 ml.