Quin és el nivell normal de colesterol?

Existeixen diferents nivells de colesterol, però saps quin és el nivell normal? O quins són els factors que el poden afectar? T'expliquem tot el que necessites saber.

Els nivells de colesterol

Existeixen diferents nivells de colesterol, que depenen del tipus de lipoproteïnes en sang. Tal com explica la Fundación Española del Corazón (1*), “la sang condueix el colesterol des de l’intestí o el fetge fins als òrgans que el necessiten i ho fa unint-se a partícules anomenades lipoproteïnes”. Per tant, existeixen dos tipus de lipoproteïnes que tenen un rol fonamental per determinar el nivell de colesterol del nostre organisme (1*):

 • Lipoproteïnes de baixa densitat (LDL): transporten el colesterol del nostre fetge a totes les cèl·lules de l’organisme.
 • Lipoproteïnes d’alta densitat (HDL): s’encarreguen de transportar el colesterol no utilitzat pel nostre organisme fins al fetge, on o bé es pot emmagatzemar o bé s’expulsa.

Aquests dos nivells de lipoproteïnes determinaran els tipus de colesterol principals:

 • Colesterol dolent: unit amb la lipoproteïna LDL. “Com més gran sigui el nivell de colesterol LDL a la sang, més gran és el risc de malaltia cardiovascular”, afirma la Fundación Hipercolesterolemia Familiar (2*).
 • Colesterol bo: unit a la partícula HDL que, tal com explicàvem, recull el colesterol per portar-lo al fetge i que sigui eliminat a través de la bilis. Tanmateix, també hem de controlar aquest tipus de colesterol, ja que un nivell baix de colesterol HDL pot augmentar el risc de malaltia cardiovascular, segons afirmen els experts (2*).
 • Colesterol total: es tracta de la suma dels diferents nivells de colesterol en sang. És a dir, suma els resultats del colesterol HDL i LDL.

Tenint en compte el funcionament del colesterol, tal com estableix la FEC, existeixen diferents nivells de colesterol (1*):

 • Colesterol LDL:
  • Normal: menys de 100 mg/dl
  • Normal-alt: de 100 a 160 mg/dl
  • Alt: per sobre dels 160 mg/dl
 • Colesterol HDL:
  • Normal: superior als 35 mg/dl en els homes i 40 md/dl en les dones.
 • Colesterol total:
  • Normal: menys de de 200 mg/dl
  • Normal-alt: de 200 a 240 mg/dl. Cal tenir en compte que per sobre de 200mg/dl es considera hipercolesterolèmia.
  • Alt: per sobre de 240 mg/dl

Aquests nivells de colesterol els pots conèixer a través d’una anàlisi de sang i els resultats s’han d’interpretar tenint en compte les característiques de cada persona. El teu metge t’explicarà els resultats i quin és el procediment per cuidar el teu nivell de colesterol, sempre i quan sigui necessari. L’ideal és tenir un nivell per sota de 200 mg/dl en el colesterol total però què afecta al nivell normal del colesterol?

Nivell normal del colesterol: quins factors hi poden afectar?

Són molts els factors que poden afectar el nostre nivell normal de colesterol. Per entendre-ho de forma senzilla hem de separar aquests factors en dos tipus, (3*):

Causes que no podem canviar:

 • Malalties hereditàries: els gens tenen un paper fonamental en el colesterol LDL i els seus nivells. De vegades, podem heretar aquests problemes, però sempre disposarem de diferents mesures per reduir-ne un alt nivell.
 • Edat i sexe: el colesterol augmenta, especialment, en l’edat adulta. El nostre nivell de colesterol pot pujar a partir dels 20 fins als 65 anys, per norma general. El nostre sexe també afectarà els nostres nivells de colesterol, ja que en els homes tendeix a ser més alt abans dels 50 anys i en el cas de les dones, tendeixen a pujar amb l’arribada de la menopausa.

 

Causes que sí que podem canviar:

 • Dieta: hi ha dos nutrients concrets de la nostra dieta que poden augmentar el nivell de colesterol LDL:
  • El greix saturat: es troba en els aliments d’origen animal i en alguns olis vegetals.
  • Àcids grassos ‘trans’: es troben en alguns aliments industrialitzats.
 • Sobrepès: el sobrepès és un altre factor que afecta directament els nostres nivells de colesterol LDL i que és a les nostres mans controlar.

Fuentes

(1*) Fundación Española de Corazón. Colesterol y riesgo cardiovascular.

(2*) Fundación Hipercolesterolemia Familiar & Adalia Pharma. Guía para controlar su colesterol. Cambios en su estilo de vida.

(3*) Fundación Hipercolesterolemia Familiar. Colesterol y Triglicéridos.

 (4*) EFSA (European Food Safety Authority), 2009. Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies on a request from the European Commission and a similar request from France in relation to the authorisation procedure for health claims on plant sterols/stanols and lowering/reducing blood LDL-cholesterol pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. The EFSA Journal (2009) 1175, 1-9

(5*) Els aliments amb esterols vegetals redueixen el colesterol entre un 7 % i un 10 % de 2 a 3 setmanes amb una ingesta diària de 1,5 a 2,4 g de fitoesterols.  Danacol no està destinat a les persones que no necessiten controlar la seva colesterolèmia. No recomanat per a dones durant l’embaràs, la lactància ni per a menors de 5 anys. Consum màxim d’esterols vegetals: 3g/dia. Porta un estil de vida saludable amb una dieta equilibrada (fruita i verdura) i la pràctica d’exercici físic regular. Si prens medicació o tens alguna condició especial, consulta el metge. Les malalties del cor presenten múltiples factors de risc i l’alteració d’un d’aquests factors de risc pot tenir o no un efecte beneficiós. Conté sucres naturalment presents i 1,6 g d’esterols vegetals per cada 100 ml.