Què vol dir colesterol HDL i LDL?

Normalment associem el colesterol com a una cosa dolenta, però sabies que també existeix colesterol bo? Te'ls expliquem tots dos.

El colesterol és una substància grassa que es troba a totes les cèl·lules del cos i que és necessària per a un correcte funcionament de l’organisme. El fetge és l’òrgan encarregat de produir colesterol, però una altra manera de produir colesterol és a través dels aliments que ingerim.

En general, la paraula “colesterol” està associada a una mala salut. Això és així perquè, efectivament, un nivell alt de colesterol pot influir en la nostra salut i pot augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars. Per tant, hem de portar una vida cardiosaludable, basada en bons hàbits alimentaris i una constant activitat física, tal com comentem a l’article “Què és el colesterol”.

Tanmateix, tot i que un excés de colesterol pot ser dolent per al nostre organisme, hem de saber que existeixen dos tipus de colesterol, un d’ells és el que coneixem com a “colesterol dolent” i l’altre és el que coneixem com a “bo”. Però, sabem en què consisteix cadascun d’ells? T’ho expliquem!

Tipus de colesterol

El colesterol és insoluble en els medis aquosos, de manera que es transporta a les lipoproteïnes, constituïdes per una part lipídica o aquosa i una altra de proteica”, segons la Fundación Hipercolesterolemia Familiar (1*). Per tant, hem de saber que existeixen dos tipus de lipoproteïnes encarregades de transportar el colesterol a la sang: HDL i LDL.

Què vol dir colesterol HDL?

El colesterol HDL és transportat per les lipoproteïnes d’alta densitat, que s’encarreguen de “recollir el colesterol no utilitzat i el retorna al fetge per al seu emmagatzematge o excreció exterior a través de la bilis”, tal com explica la Fundación del Corazón (2*). En resum, aquest colesterol s’uneix amb la partícula HDL per transportar el colesterol de nou al fetge per acabar amb ell, per tant, és el que coneixem com a “colesterol bo”.

És important saber que, un nivell baix d’aquest tipus de colesterol HDL també pot ser perillós per a la nostra salut, ja que pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars (1*).

Què vol dir colesterol LDL?

El colesterol LDL el transporten les lipoproteïnes de baixa densitat o LDL. Però, quin és el funcionament d’aquestes lipoproteïnes? “S’encarreguen de transportar el colesterol als teixits per a la seva utilització, incloses les artèries”, explica la Fundación Hipercolesterolemia Familiar (1*). Es tracta del colesterol que coneixem com a “dolent”, i això és així perquè “el colesterol, quan s’uneix a la partícula LDL, es diposita a la paret de les artèries i forma les plaques d’ateroma”, tal com recull la Fundación Española del Corazón (2*).

Compte! Hem de saber que la majoria del colesterol que hi ha al nostre cos és LDL i que, un nivell per sobre del recomanat d’aquest tipus de colesterol, pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars(1*).

Nivells de colesterol

Ja coneixem quins són els tipus de colesterol LDL i HDL, ara només ens queda saber quins són els nivells recomanats saludables i els efectes de cadascun d’ells. Pren nota i parla-ho amb el teu doctor, ja que serà aquest professional qui sabrà tractar el teu cas.

Per saber en quin nivell es troba el colesterol a la teva sang, t’has de fer una prova especial que et doni aquests resultats, a través d’una anàlisi de sang recomanada pel teu metge.

Nivells de colesterol HDL

Segons recomana la Fundación Hipercolesterolemia Familiar (1*):

  • Un nivell normal de colesterol HDL és  recomanable que sigui superior a 35 mg/dl en un home, i 40 mg/dl en el cas d’una dona. Si és menor a aquestes quantitats, pot augmentar el factor de risc cardiovascular.
  • És recomanable un nivell superior a 60 mg/dl per a una major protecció contra el possible risc de malaltia cardiovascular.

Nivells de colesterol LDL

Tot i que la Fundación Española del Corazón (2*) fa una recomanació d’aquests nivells, el més aconsellable és que ho tractis amb el teu metge, ja que els nivells de LDL poden variar segons les persones. Per a una persona sense factors de risc:

  • Parlaríem d’un nivell de colesterol LDL normal quan és inferior a 130 mg/dl.
  • Estaríem al límit ‘normal-alt’ quan el nostre colesterol LDL es trobi entre els 130 i els 160 mg/dl.
  • I, finalment, parlaríem d’un nivell alt quan es trobi per sobre dels 160 mg/dl.

No obstant això, tal com aconsella aquesta Fundació (2*): “Aquesta recomanació no significa que la xifra normal de LDL hagi de rondar els 100 mg/dl. En alguns casos, el nivell desitjable de LDL pot ser fins i tot menor a 70 mg/dl. Per tant, cal que ho consultis amb el teu metge”.