Què són els triglicèrids?

Tots hem sentit parlar dels triglicèrids, però saps què són? T'ho expliquem!

Els triglicèrids estan associats al colesterol, però moltes vegades, realment no sabem en què consisteixen exactament. A més, tot i que el colesterol i els triglicèrids pertanyen al grup dels lípids, és important entendre que són diferents per la seva estructura i les seves funcions en l’organisme.

Tal com explica la Fundación Hipercolesterolemia Familiar (1*), els triglicèrids “són greixos que es troben en certs aliments i també es produeixen al fetge”, circulant a la nostra sang a través de les lipoproteïnes (2*) que es produeixen a l’intestí i al fetge. Es fan servir com a font d’energia per a les necessitats metabòliques dels músculs i el cervell i es queden al teixit adipós. En canvi, les funcions del colesterol són diferents. El colesterol es troba a les membranes cel·lulars i, entre altres coses, és un element essencial per a la fabricació de les hormones o de la vitamina D (1*).

Tot seguit, t’expliquem quins són els nivells dels triglicèrids i quines són les causes que en fan pujar els nivells.

Quin és el nivell adient dels triglicèrids?

Abans de res, hem de saber que els nivells normals dels triglicèrids poden variar en funció de diferents factors, com per exemple l’edat i el sexe de la persona. És per això que la nostra recomanació és que, per conèixer el nivell recomanat per al teu cas particular, vagis al teu metge perquè et guiï.

No obstant això, existeixen unes mesures aproximades que determinen quin és el nivell recomanat dels triglicèrids (1*)(3*):

 • Nivell normal: per sota dels 150 mg/dL
 • Nivell limítrof alt: entre els 150 i els 199 mg/dL
 • Nivell alt: entre 200 i 499 mg/dL
 • Nivell molt alt: per sobre de 500 mg/dL

És molt important que portem un control constant del nostre nivell de triglicèrids, ja que tenir un nivell alterat de triglicèrids és un factor de risc en el desenvolupament de malalties cardiovasculars. Per dur a terme aquest control dels nostres triglicèrids, només has d’anar a un especialista per fer-te una anàlisi de sang i que et comenti quin és el teu nivell de triglicèrids i com tractar el teu cas.

Quines són les causes dels triglicèrids alts?

Tenir nivells de triglicèrids alts pot ser perjudicial i pot suposar riscos per a la nostra salut. Per tant, és important equilibrar-ne el nivell i mirar de portar una vida més sana. Tanmateix, existeixen diverses causes per les quals els triglicèrids alts sorgeixen al nostre organisme que no coneixem. A continuació et detallem quines són les causes dels triglicèrids alts.

Un nivell alt de triglicèrids al nostre organisme és habitual entre les persones, ja que el fet que aquesta substància augmenti al nostre cos és més fàcil que no sembla i, tot i que és cert que algunes causes són inevitables (1*), n’hi ha d’altres que és a les nostres mans controlar. Vols saber quines són? Para atenció!

Causes dels triglicèrids alts que sí que pots canviar

Tot i que existeixen causes genètiques que no podem canviar per evitar un nivell alt de triglicèrids, hi ha causes que sí que és a les nostres mans canviar (4*):

 • Sobrepès: un excés de pes augmenta tant el colesterol com els triglicèrids.
 • Dieta: portar una mala dieta afecta directament al nostre nivell de colesterol i triglicèrids. En concret, la Fundación Española del Corazón aconsella evitar tres nutrients:
  • El greix saturat que es troba per exemple en els aliments d’origen animal i en alguns olis vegetals. Aquests aliments s’han de substituir per d’altres que siguin rics en àcids grassos monoinsaturats, com per exemple l’oli d’oliva, i en àcids grassos omega-3, com els peixos blaus i les nous.
  • Els sucres simples (per exemple, el sucre, la mel o les begudes ensucrades).
  • Els àcids grassos hidrogenats que sovint es troben en els aperitius, aliments congelats precuinats, etc.

Per altra banda, no només et recomanem evitar aquests tres nutrients citats, sinó que t’aconsellem que portis una dieta equilibrada.

 • Sedentarisme: si dia a dia et planteges realitzar certes activitats físiques, reduiràs considerablement la possibilitat d’augmentar el teu nivell de triglicèrids. Per fer-ho, simplement t’has de fer un pla setmanal d’activitats físiques, com per exemple, sortir a caminar, fer exercicis de cardio, anar en bici a l’aire lliure…

Ara ja saps quines són les possibles causes d’un nivell elevat de triglicèrids, però la nostra recomanació és que, si tens cap dubte, vagis al teu metge de capçalera i li sol·licitis una anàlisi de sang per saber quin és el teu nivell de triglicèrids. Sigui quin sigui el teu cas, et podrà receptar un tractament exclusiu per a la teva patologia i ja veuràs com no és tan difícil de controlar.