Hi ha símptomes de tenir el colesterol alt?

El colesterol alt pot comportar riscos per a la nostra salut, però com podem saber si el tenim alt? Té símptomes?

El colesterol és una substància que es troba tant a la nostra sang, com en els diferents aliments que mengem diàriament. Com sabem, es transporta al nostre organisme a través de lípids. El primer que hem de saber és que el colesterol és necessari per al cos, ja que la seva molècula “és única i la vida és impossible sense colesterol”, tal com argumenta la Fundación Española del Corazón (1*), perquè és “absolutament necessària per a la formació de les nostres cèl·lules”, tot i que “de vegades, ja sigui per causa genètica o alimentària, el nostre colesterol en sang pot ser excessiu”. És en aquest últim cas quan el colesterol deixa de ser un aliat del nostre organisme, ja que pot augmentar el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars. 

Quins tipus de colesterol existeixen?

Abans de parlar dels possibles símptomes que pot presentar el colesterol, és recomanable recordar quins són els tipus de colesterol que existeixen i les seves diferències (1*):

  • L’LDL és el colesterol que coneixem com a dolent. Prové del fetge i va fins a altres òrgans on repara les membranes de les cèl·lules. Tot i això, “pel camí deixa petits dipòsits de colesterol a les parets arterials” (1*). Per això, com més alt tinguem el colesterol LDL, més possibilitats tindrem que el colesterol s’acumuli a les nostres artèries.
  • L’HDL és el colesterol que coneixem com a bo. Aquest colesterol, a diferència de l’anterior, prové dels òrgans i viatja cap al fetge recollint l’LDL i deixant les artèries en bon estat.

Hem de saber que, tal com recull la Fundación Española del Corazón (1*), “entre el 60 % i el 80 % del colesterol total és dolent”, de manera que hem de controlar el nivell de colesterol en sang a través d’una prova especial analítica, però podem saber si el nostre colesterol serà alt mitjançant algun símptoma?

Existeixen símptomes del colesterol alt?

Com comentàvem abans, per conèixer el teu nivell de colesterol, has d’anar a un metge i seguir les seves indicacions. No obstant això, el nivell alt de colesterol, o el que també coneixem com a hipercolesterolèmia, “és un problema que pot actuar de manera silenciosa i que no avisa”, tal com assegura la Fundación Española del Corazón (1*).

Per això, és important incloure la determinació de colesterol quan es realitzen anàlisis generals o controls de salut” (1*). Segons recomana aquesta fundació, “tothom hauria de conèixer els seus nivells de colesterol a partir dels 30 anys o abans, en la infància, si hi ha antecedents hereditaris”.

En resum, i segons aconsella la Fundación Española del Corazón (2*):

  • És convenient aprofitar les anàlisis que ens realitzen a la feina o amb el nostre metge per conèixer els nivells de colesterol.
  • També convé realitzar controls de forma freqüent en l’edat adulta i, en cas que hi hagi antecedents familiars, s’han de fer controls durant la joventut o la infància.

A més, et recomanem que tinguis en compte 4 tips recollits per la Fundación Española del Corazón per reduir el colesterol (1*):

  • Augmentar el consum de verdures i fruita, peix blau, oli d’oliva i fruits secs.
  • Limitar el consum de greixos saturats i els aliments amb greix d’origen animal.
  • La reducció del colesterol amb els lactis enriquits amb esterols vegetals. Un exemple seria Danacol, un lacti desnatat de Danone elaborat a partir d’una recepta amb esterols vegetals que si es consumeix de forma diària i es complementa amb una dieta i un estil de vida saludables, redueix el colesterol fins a un 10 % en qüestió de dues o tres setmanes (3*).
  • Practicar exercici de forma regular, ja que augmentarà els nivells de colesterol bo (HDL). Per exemple, sortir a caminar durant 30 minuts al dia!

Fonts

(1*) “Fundación Española del Corazón (FEC) recuerda la importancia de mantener a raya los niveles de colesterol #nomasde200”. Fundación Española del Corazón.

(2*) “Tener el colesterol alto provoca síntomas. ¿A qué edad hay que controlarlo?”. Preguntas frecuentes. Fundación Española del Corazón.

(3*) Els aliments amb esterols vegetals redueixen el colesterol entre un 7 % i un 10 % de 2 a 3 setmanes amb una ingesta diària de 1,5 a 2,4 g de fitoesterols.  Danacol no està destinat a les persones que no necessiten controlar la seva colesterolèmia. No recomanat per a dones durant l’embaràs, la lactància ni per a menors de 5 anys. Consum màxim d’esterols vegetals: 3g/dia. Porta un estil de vida saludable amb una dieta equilibrada (fruita i verdura) i la pràctica d’exercici físic regular. Si prens medicació o tens alguna condició especial, consulta el metge. Les malalties del cor presenten múltiples factors de risc i l’alteració d’un d’aquests factors de risc pot tenir o no un efecte beneficiós. Conté sucres naturalment presents i 1,6 g d’esterols vegetals per cada 100 ml.