Coneixes les propietats de les nous?

TAGS: dietes colesterolalimentació cardiosaludable

Poden ser el refrigeri perfecte! Descobreix quins tipus de nous existeixen i tots els beneficis que ens poden aportar.

Les nous són, sens dubte, un dels fruits secs més deliciosos que podem trobar. I no només això, també resulten molt pràctiques gràcies al seu particular sabor, ideal per combinar-lo amb plats dolços o salats, en esmorzars o en àpats. Les nous es poden convertir en unes grans aliades contra el colesterol alt, saps per què? Te'n descobrim les propietats i et proposem algunes receptes.

Poden ser el refrigeri perfecte! Descobreix quins tipus de nous existeixen i tots els beneficis que ens poden aportar.

Les nous són, sens dubte, un dels fruits secs més deliciosos que podem trobar. I no només això, també resulten molt pràctiques gràcies al seu particular sabor, ideal per combinar-lo amb plats dolços o salats, en esmorzars o en àpats. Les nous es poden convertir en unes grans aliades contra el colesterol alt, saps per què? Te'n descobrim les propietats i et proposem algunes receptes.

TIPUS DE NOUS

Les més conegudes, les que acostumem a trobar a la majoria dels supermercats ja pelades i envasades, són les nous de Califòrnia. La seva mida mitjana, la seva forma regular i la seva neteja les converteixen en unes de les més demandades. Però també trobem altres tipus de nous:

  • Nous Franquette: un tipus de nou dolça, de mida mitjana, arrodonida, la part comestible de la qual és difícil d’extreure. L’origen d’aquestes nous és francès.
  • Nous Marbot: un fruit gros, de mida gran i amb forma cònica. Es cultiva al nord de Lot i al sud de Corrèze, a França.
  • Nous Payne: una de les varietats més antigues. La seva producció es remunta al segle XIX i li deuen el nom a George C. Payne. Són originàries del Comtat de Santa Clara, a Califòrnia. És una varietat comuna, petita, compacta i de color clar.
  • Nous Vina: a l’igual que les nous Payne, les Vina són una altra varietat més de les nous de Califòrnia. És una varietat que es recol·lecta aviat. Es tracta d’un encreuament de nous entre les Payne i les Franquettes. El seu color és torrat i les closques estan ben segellades.
  • Nous Hartley: de nou, un altre tipus més de nous originàries de Califòrnia. És una nou hermètica i de closca prima, fàcil de partir. Es tracta d’una de les millors varietats de nous. Com a curiositat: les Hartley són les úniques nous que es poden sostenir soles verticalment.

BENEFICIS DE LES NOUS

Ara que ja sabem més coses sobre aquest fruit sec tan característic, ens centrarem en les seves propietats. Les nous contenen calories, greixos, proteïnes i fibra. Però hi ha dues característiques que les fan especialment útils per tenir cura de la nostra salut cardiovascular:

  • Ens aporten àcid alfa-linolènic, que un cop absorbit pel nostre organisme, es transforma en àcids grassos omega-3. Aquest tipus de greix insaturat contribueix a mantenir normals els nivells de colesterol sanguini.
  • També contenen fitoesterols o esterols vegetals, una substància d’origen vegetal que també ens ajuda a reduir el colesterol. Els esterols, a més de ser presents en certs aliments, també els podem trobar en d’altres productes enriquits. Danacol és una llet fermentada desnatada amb esterols vegetals que poden ajudar a reduir el colesterol fins en un 10 % en 2-3 setmanes.

Els beneficis de les nous les converteixen en un fruit que no podem oblidar en el nostre dia a dia. Hi ha moltes maneres d’afegir-les a la nostra dieta: en amanides, plats d’arròs, pasta, en cremes, en rebosteria… T’hi animes? Aquí et deixem una recepta deliciosa!

CREMA DE CARABASSÓ I NOUS

Ingredients per a 4 persones:

  • 4 carabassons
  • 1 ceba
  • 10 nous
  • ½ got de llet de coco
  • Sal
  • Pebre blanc
  • 1 raig d’oli d’oliva

*Opcional: pa torrat, crostons, coriandre o nous picades per decorar.

 

Preparació:

Tallem la ceba a la juliana i la sofregim en una olla amb un raig d’oli d’oliva calent. Mentre es va enrossint, tallem els carabassons a daus petits o en rodanxes. Els incorporem a l’olla i deixem que es cogui. Quan el carabassó es comenci a estovar, hi afegim la llet de coco i les nous triturades.

Salpebrem la barreja i la retirem del foc quan sigui llesta. Ho passem tot per la batedora, rectifiquem de sal o pebre i ho servim. Per decorar-ho, hi podem afegir un pessic de coriandre fresc picat o nous per sobre. També hi podem afegir crostons.